Tekengebied 4
bride with bridesmaids

De taken van een getuige op de bruiloft

calendar

Je vriend of vriendin gaat trouwen en jij bent getuige op de bruiloft. Dan ben je in eerste instantie natuurlijk vereerd. Het is tenslotte je beste vriend of vriendin en daar heb je alles voor over. Maar wat zijn in hemelsnaam de taken en verplichtingen van een getuige?! Geen zorgen, de rol van een getuige op de bruiloft is een bijzondere verantwoordelijkheid. Daarnaast zegt het iets over de band tussen jou en de bruid of bruidegom. Tuurlijk zal het misschien gepaard gaan met wat gezonde spanning, maar na het lezen van dit blog weet je precies wat er straks van jou verwacht wordt. 

Bruidsmeisje als getuige op de bruiloft

Officiële verplichtingen van de getuige op de bruiloft

Sommigen denken dat de getuige op de bruiloft er slechts voor de sier is. Het is traditiegetrouw en daarom word je gevraagd om naast het echtpaar te gaan staan gedurende het moment suprême. Hoewel dit voor het grootste gedeelte ook zo is, heeft de getuige wel degelijk een belangrijke functie. Het zit hem eigenlijk al in het woord: ‘getuige’. Jij moet verplicht bij de bruiloft aanwezig zijn om met eigen ogen te zien dat man en vrouw in het echt verbonden worden. Daarnaast is de huwelijksakte pas rechtsgeldig wanneer deze door jou ondertekend is. Hiermee geef je als het ware jouw zegen voor het huwelijk. 

Hoe word je getuige op de bruiloft?

Voor een rol als getuige op de bruiloft moet je altijd gevraagd worden door de bruid of de bruidegom. Vaak worden beste vrienden, broers of zussen hiervoor naar voren geschoven. Getuige op de bruiloft zijn is daarnaast een hele eer. Het is een teken van de hechte band tussen jou en het bruidspaar. Ben je getuige op de bruiloft, dan vraagt de bruid of bruidegom dus eigenlijk om jou zegen voor het huwelijk. Daarnaast is het in Nederland verplicht dat er minimaal 2 en maximaal 4 getuigen op de bruiloft aanwezig zijn. Als getuige moet je minimaal 18 jaar zijn en in het bezit van een geldig legitimatiebewijs

Best man speech van de getuige op de bruiloft

Speech, Speech!

Het informele takenpakket van de getuige op de bruiloft is tegenwoordig wat uitgebreider dan voorheen. Officieel moeten de namen van de getuigen twee weken van tevoren bij de gemeente bekend zijn. Vaak kiezen bruidsparen er echter voor om veel eerder hun getuigen aan te wijzen. Aan jou als getuige dan vervolgens de taak om voorbereidingen te gaan treffen. Bijvoorbeeld het vrijgezellenfeest of een cadeau voor het bruidspaar. Het echte hoogtepunt is natuurlijk de speech. Dit is hét moment om even de draak te steken met de bruid of bruidegom. Yep, aan jou als getuige op de bruiloft de taak om even alle gênante verhalen met aanwezige vrienden en familie te delen. Wel met een knipoog natuurlijk!

Overige taken als getuige op de bruiloft

Soms komt het voor dat de getuige gevraagd wordt om met andere dingen te helpen voor de bruiloft. Bijvoorbeeld gedurende de voorbereiding of op de grote dag zelf. Als getuige is het vaak ook handig om vooraf even met het bruidspaar om de tafel te gaan. Zo kan je peilen wat er van jou verwacht wordt en is er tevens ruimte voor het echtpaar om bepaalde grenzen aan te geven.

Vooraanzicht van de Volvo Amazon

Chique arriveren in de Volvo Amazon 122S

Wie heeft gezegd dat je als getuige geen grootse entree mag maken? Met mijn Volvo Amazon 122s gaat dit sowieso lukken! Daarnaast kan je de auto natuurlijk ook altijd aanbevelen als trouwvervoer. Misschien kan de Amazon wel dienst doen als voertuig of attribuut voor jullie vrijgezellenfeest? Wat jullie plan ook is, ik hoor het graag! Neem contact met mij op en dan bekijken we hoe we samen het echtpaar kunnen gaan verrassen!

Over Volvo Trouwauto

Ik, Paul Lups, ben trotse eigenaar van een Volvo Amazon 122S. Samen met mijn Volvo zet ik mij in om bruiloften compleet te maken. Ik help u graag om van jullie trouwdag, de mooiste dag van jullie leven te maken. Dit doe ik door mijn Volvo oldtimer trouwauto voor jullie beschikbaar te stellen, met of zonder chauffeur. Ik bied niet alleen vervoer aan, maar ook al mijn extra mogelijkheden en ondersteuning waar nodig is.

Neem contact op!

Bekijk andere artikelen:

Volg ons op social media!

Artikel delen:

Benieuwd wat ik voor jullie kan betekenen?

Neem geheel vrijblijvend contact met mij op.